» Njoftim mbi ngjarjen e ndodhur në një ambjent për prodhime brumërash
Postuar më: 27/02/2016

Njoftim mbi ngjarjen e ndodhur në një ambjent për prodhime brumërash

Menjëherë pas  njoftimit të shpërthimit  të  një bombole gazi,  në këtë subjekt privat, në adresën , Rr.4 Dëshmorët , Njësia numër 8 , Tiranë, Kryeinspektori Gazmend Osmani dhe inspektorë të ISHTI-t  kanë mbërritur në vendin e  ngjarjes për të bërë verifikimin  e kushteve në të cilat ishte bombola.

Nga këqyrja në vendin e  ngjarjes  rezulton se  ambjenti i prodhimit   dhe tregëtimit të byrekëve kryhej në katin e parë të një godine  4 katëshe. Në ambjentin e punës ishte montuar një furrë buke e cila për pjekjen përdorte bombola me GLN.

Në momentin e shpërthimit në ambjent gjendeshin  3 bombola  GLN me kapacitete  secila me 25 kg, nga të cilat 2 ishin boshe   dhe në gjendje të rregullt ndërsa tjetra  u gjend e ndarë në disa pjesë.  Sipas raportimit,  subjekti privat përdorte vetëm një bombol për pjekje.

Inspektorët  e  ISHTI-t   pas verifikimit  të situatës  dolën në këto konkluzione:

  1. 2 bombola me kapacitet 25 kg ishin në gjendje të rregullt
  2. Bombola, e cila i kishte shpëtuar pasojave të djegies ishte e kolauduar , cka  tregohej edhe targetin e  montuar në të. Sipas targetit bombola ishte kolauduar në janar të 2015, dhe kishte afat vlefshmërie deri në vitin 2020.
  3. Bombola tjetër e kishte të djegur targetin e kolaudimit, por mbi të u gjendën gjurmë të tij.
  4. Të dyja këto bombola ishin në gjendje të rregullt.

 

Bombola  e tretë, edhe ajo 25 kg,  ishte e lidhur me furrën  e pjekjes, e ndarë në disa pjesë dhe nuk mund të  përcaktoheshin të dhënat e saj.  Inspektorët e ISHTI-t pasi verifikuan kushtet e bombolës përcaktuan edhe shkakun e këtij shpërthimi .

Sipas tyre:

-Pronarja e subjektit privat ka pohuar  se pas  mbarimit të gjendjes së  GLN në njërën prej bombolave , ajo vetë ka bërë zëvendësimin e  saj  me një bombol të mbushur,  të cilën e kishte në ambjentin e mbyllur dhe të  pa ajrosur mirë.

Pasi ka montuar  dhe instaluar bombolën,  ajo vetë ka bërë kontrollin  për rrjedhje të GLN  nga ventili tek reduktori i presionit.  Këtë veprim ajo e ka kryer  me ndezjen e  shkrepëses.  Pikërisht në këtë moment si  rezultat i rrjedhjes së GLN, duke qenë se bombola nuk ishte montuar tërësisht , është ndezur GLN e cila  rridhte nga rekorderi  që bën bashkimin e  e ventilit me  reduktorin.  Kjo situatë ka bërë që pronaren e këtij subjekti  privat,  ta kapë paniku,  e  cila menjëherë ka lënë bombolën duke rrjedhur  e duke  u djegur dhe ka dalë jashtë ambjentit.  Vetë zonja  raporton për inpektorët  se kjo situatë ka zgjatur më shumë se 30 minuta,  deri kur ka ndodhur eksplozioni. Duke qenë  se bombola ishte në ambjent të mbyllur , shpërthimi i saj ka sjellë dëmtime edhe për banesat  lart  subjektit privat  që ishte në katin e  parë.

Në këto  kushte inspektorët konkluduan se  aksidenti ka ndodhur për  2 arsye.

Së pari:  është montuar keq bombola

Së dyti:  nga veprimi i gabuar i zonjës e cila për kontrollin  për rrjedhje gazi ka përdorur flakën e shkrepëses, që është kategorikisht e  e ndaluar.

Prova e montimit bëhet me shkumë nëse ka rrjedhje apo jo dhe jo me flakë. Subjekti e kishte manualin e përdorimit, por nuk e ka marrë ne konsideratë.

 

Kontakt